Fysiotherapie  Voetreflextherapie

Fysiotherapie en voetreflextherapie

Oedeemfysiotherapie


In 2018 heb ik de opleiding tot oedeemfysiotherapeut afgerond. Mensen die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam kunnen met oedeemfysiotherapie worden behandeld. Oedeem komt voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval. Met de behandeling proberen we de afvoer van vocht te ondersteunen met lymfedrainage en te stimuleren met oefentherapie. Dat gebeurt met algemene oefeningen en ademhalingsoefeningen. Verder doen patiënten vaak specifieke oefeningen gericht op spieren in het hele lichaam, die functioneren als een pomp. Daardoor voert het lichaam vocht af via de lymfe- en bloedbanen.

 

Manuele lymfdrainage

De manuele lymfedrainage is een massagetechniek die vocht verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kunnen bandages, tape en therapeutische kousen worden gebruikt om vochtophoping tegen te gaan of te zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.


De Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL)

In 1997 is de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) opgericht. Inmiddels bestaat de NVFL uit ruim 1000 geregistreerde leden. Meer informatie vindt u op de website van de NVFL.

E-mailen
Bellen
Map
Info